Sportvoeding voor vegetariërs

Sportvoeding voor vegetariërs feature image 01

Samenvatting Artikel

Het is mogelijk om een voedingstoffen tekort te krijgen als vegetariër. Voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer, vitamine B12, vitamine D, omega-3-vetzuren en jodium worden gevonden in voedingsmiddelen die voornamelijk voorkomen in dierlijke producten zoals, vlees, vis en zuivel. Als je geen dierlijke producten eet, is het belangrijk dat je voldoende voedingstoffen uit plantaardige voedingsmiddelen binnen krijgt. 

Planten zijn een prima bron van voedingsstoffen, wel is het belangrijk dat je een gevarieerd dieet hebt om toch al deze voedingsstoffen binnen te krijgen. Als je een vegetariër bent die serieus sport of veel lichamelijke inspanning verricht, dan is dit artikel interessant voor jou. Er zal worden gesproken over supplementen die helpen bij het behalen van voldoende voedingsstoffen.

Eiwitpoeder

Eiwitpoeder is een voedingssupplement dat hoog is in eiwitten. Het wordt gemaakt door het vermalen van voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten zoals; eieren, melk, en soja. Deze poeders zijn er in alle smaken, zoals vanille en aardbei en in alle soorten, dus ook voor jouw vegetarische leefstijl. Het kan als vegetariër voorkomen dat je moeite hebt met het behalen van voldoende eiwitten door het niet eten van vlees. Natuurlijk zijn eiwitten erg belangrijk, want deze helpen je spierherstel en spiergroei. In de gevallen van een eiwittekort zijn eiwitpoeders een goede aanvulling op je dieet. Eiwitpoeder is gemakkelijk in te nemen, je mengt het met water of melk om zo eiwitshakes te maken.

Creatine

Creatine is een stof die wordt geproduceerd door je lichaam. Het is erg belangrijk voor je spieren, omdat het wordt gebruikt als energiebron om cellen te herstellen na inspanningen. Creatine is ook aanwezig in onze voeding; voornamelijk in vlees, vis en volle melkproducten. Creatine is erg belangrijk voor het herstel en de opbouw van de spieren, daarom is het belangrijk genoeg in te nemen. Als vegetariër is dit lastiger, maar om dit toch te bereiken zijn er creatine supplementen. Als je het gevoel hebt dat je er niet genoeg van binnenkrijgt dan helpen de supplementen jou hierbij.

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren die het lichaam niet zelf aanmaakt. Het komt voornamelijk voor in vette vissoorten zoals, ansjovis, makreel, sardines en zalm. De omega-3 vetzuren komen ook voor in walnoten en lijnzaad. Het binnenkrijgen van genoeg omega-3 vetzuren is erg belangrijk, want het is goed voor de gezondheid van de hersenen, het hart, bloedvaten, de ogen en je immuunsysteem. Komt jouw lichaam dit te kort? Dan zijn er gelukkig nog supplementen waar jij gebruik van kan maken.

IJzer supplementen

IJzer is een belangrijke voedingsstof die het lichaam nodig heeft voor het aanmaken van rode bloedcellen. Het helpt ook bij het opnemen van zuurstof in de bloedsomloop. Net als de hierboven genoemde voedingsstoffen zit ijzer voornamelijk in dierlijke producten zoals, vlees, vis, en eieren. IJzer komt ook voor in volkoren producten, noten, peulvruchten en groenten. Een tekort aan ijzer kan leiden tot vermoeidheid, een slecht immuunsysteem en andere gezondheidsproblemen. Bij een tekort aan ijzer is het zeker aan te raden hier supplementen voor te gebruiken.

Vitamine B12

Een noodzakelijke voedingsstof die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren is Vitamine B12. Het heeft invloed op het zenuwstelsel, de hersenen, het immuunsysteem en het aanmaken van rode bloedcellen. B12 zit voornamelijk in dierlijke producten, zoals vlees, vis, eieren en zuivelproducten. Een tekort hieraan kan leiden tot vermoeidheid, depressie, geheugenverlies en andere gezondheidsproblemen. 

Het binnenkrijgen van voldoende voedingsstoffen is erg belangrijk voor de gezondheid van je lichaam. Veel van deze voedingsstoffen zitten alleen of voornamelijk in dierlijke producten. Het is daarom mogelijk dat je eerder een tekort aan voedingsstoffen krijgt als vegetariër. Het gebruik van supplementen is zeker een aanrader, zo krijgt jouw lichaam alles wat het nodig heeft!

Andere blogartikelen voor vegetariërs